מה זה עוגן

המוח תמיד חושב בצורה מקבילית

ובכן מהם עוגנים? המוח שלנו עובד תמיד בצורה מקבילית. זאת אומרת, כל מצב חוויתי רגשי (מצב טראנס) שאתה חווה, או רפלקס מסוים, מקושר ומעוגן במוח בצורה נוירולוגית ואוטומטית למה שאתה רואה, שומע, ומרגיש, מריח וטועם (בחמשת החושים) באותו רגע של החוויה.

מעתה, בכל רגע שתיחשף לאחד מחמשת החושים שלך שנחשף בזמנו לאותה חוויה או רפלקס וקושר במוחך כעוגן, תחווה את אותה חוויה שחווית אז, או את אותו רפלקס.

העיגון נעשה באופן בלתי מודע כל הזמן

אנתוני רובינס בספרו "כוח בלתי מוגבל" (בעמוד 269) כותב: "כולנו מעגנים באופן סדיר. למעשה, אי אפשר לא לעשות את זה. כל עיגון הוא שיתוף של מחשבות, רעיונות, הרגשות, או מצבי רוח עם גירוי מסוים".

מוחך עסוק באופן קבוע כמחשב בקלט ופלט

דר' רייצ'ל קופלן בספרה "כיצד להפנט את עצמך ואת זולתך" (בעמוד 18) כותבת: "המוח האנושי עובד כמחשב - קולט מידע באמצעות החושים. התגובות מוזנות חזרה לשרירים, לעצבים ולרפלקסים... מוחך עסוק באופן קבוע בקלט ובפלט. למשל, המילה "חיה" עשויה להביא למוח תמונה חיובית או שלילית, לפי רשמים שהוטבעו קודם לכן. לילד שנבהל פעם מכלב זועם, היא תציג תמונה שלילית, בעוד שבזיכרונו של ילד אחר היא עשויה להעלות זיכרון נעים של חיית מחמד".

רפלקס מותנה (עוגן)

עוד היא כותבת שם (בעמוד 21) "אנו יצירי סביבתנו. כל התנסות שאנו עוברים מותירה את חותמה על קליפת המוח, באופן דומה מאוד לפעולתו של רשמקול. כמו ברשמקול מנוגן מה שנרשם שוב ושוב. בכל פעם שחוויה חוזרת על עצמה, מתחזקים הרישומים על קליפת המוח. חזרה על הרגל מעמיקה את הנחרת. הפיסיולוג הרוסי ד"ר איבן פ. פבלוב, קיבל פרס נובל לפיסיולוגיה ולרפואה ב- 1904 על תרומתו יוצאת הדופן למעקב אחר ההתנהגות האנושית בהתבססו על מחקר מעבדתי בחיות. הוא היה הסמכות הראשונה בנושא התפתחות רפלקסים מותנים. בניסוייו עם כלבים, לא רק שגילה כיצד מופיעים הרגלים, אלא גם מה הופך אותם לחוזרים ונשנים. בניסוי הבא גילה פבלוב שהרגל המופעל על ידי רפלקס נקבע בחוזקה בכלב. הוא היה מצלצל בפעמון ואז מציע אוכל לכלב. לאחר שחזר פעמים מספר על תהליך זה, היה הכלב, בכל פעם שפבלוב צלצל בפעמון, מזיל ריר בציפייה להוטה. בסופו של דבר, החל הכלב להזיל ריר בשמעו את צלצול הפעמון אשר הפך לסימן למוח להפריש את זרימת מיץ העיכול. במילים אחרות: המוח אמר לבלוטות: "הפרשנה! בא אוכל!", אף כאשר בטנו של הכלב הייתה מלאה... יצורי אנוש מגיבים לגירויים באורח דומה מאוד לזה של חיות. על אף רמת המשכל הגבוהה שלהם, מפעילים סימנים הנקלטים על ידי החושים התנהגות רפלקסיבית".

התניה עם רגשות חזקים

עוד היא כותבת שם (בעמוד 22) "פבלוב לא רק המחיש שהרגלים מתבצרים כאשר חוזרים עליהם, הוא גילה דבר נוסף: התניה היא חזקה ומהירה יותר, כאשר מעורבים בעניין רגשות".

מתוך ספרי "יש רגליים לשולחן"

עוגנים מהמקורות

כבר לפני יותר משלוש מאות שנה, מתאר ר' נחמן מברסלב את מושג העוגנים בלשונו שלו.

"בעניין המחשבות שבמוח, הוא פלא גדול וגדולת הבורא יתברך שמו. איך המחשבות מונחים במוח חבילות הרבה מאד אלו על אלו, וכשאדם צריך לאיזה דבר ונזכר בו, אזי מושך ומוציא אותו הדבר שהיה מונח במחשבה ונזכר בו. והדבר פלא, היכן היה מונח אותו העניין עד עכשיו? ויש קשרים וסימנים במחשבות המונחים במוח חבילות חבילות הרבה, וכשנזכר באיזה דבר מחמת שנזדמן עניין המעורר אותה המחשבה על ידי הקשר והסימן שבה, אזי מוציא אותה המחשבה".

הציטוט מתוך "שיחות הר"ן" שיחה כ"ה.

מתוך ספרי "יש רגליים לשולחן".


השימוש בעוגנים בטיפול, בשיטות מכירה, הוא שימוש מגוון מאד

אנו משתמשים בו כחלק מהטיפול, כעוד שכבה של טיפול. בדרך כלל אנו משלבים בטיפול מקצועי מספר שכבות של טיפול בו בזמן, כמו מסגור מחדש, סוגסטיות ישירות, אלחוש, בכדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר!

ביטול עוגן שלילי

הרבה פעמים הטיפול הוא לבטל עוגן שלילי שנוצר לאדם, כמו לדוגמא שיר או צליל מסוים שמוביל אותו היישר אל פחד או חרדה, או הרגשה לא טובה, או הרגל לא טוב.

דוגמא ליצירת עוגן שלילי

דוגמא שכיחה לעוגן שלילי שיוצרים בטעות יועצים ל"שלום בית", ראה במאמר על הטעות שהרבה מטפלים עושים...


anchor